FN Blog / Jogom van hozzá / Veszélyben a kórházi ellátás egy rendelet mia...
Nyomtatás Betűméret
Veszélyben a kórházi ellátás egy rendelet miatt? 2010-02-23 11:39:36
Kórházvezetők tiltakoznak az ápolók által végezhető tevékenységekről szóló, a héten hatályba lépő rendelet miatt. Szerintük a jövőben csak orvos végezheti például az intravénás injekciók beadását, ami az egyébként is túlhajszolt személyzetre vállalhatatlan terheket ró.

 

Készül ugyan egy további szabályozás a vizsga letétele után végezhető többlettevékenységekről, de arra még legalább hónapokig kell várni, tehát most nem segít. A szaktárca szerint eddig is orvosi feladat volt az, amit a rendelet ezután sem enged az ápolóknak végezni, sőt mostantól legalább szabályozott az, ami eddig (legalábbis az utóbbi években) sehol nem volt leírva.

Az a helyzet, hogy mindenkinek igaza van, de ettől még nem gyógyulunk meg. Azon lehet vitatkozni, hogy ápoló adhasson-e intravénás injekciót, beköthessen-e infúziót. Maga a szúrás nem igényel egyetemi végzettséget, de néha gyorsan fel kell ismerni és kezelni kell a szövődményeket, allergiás reakciókat stb.: ez már orvosi feladat.

Inkább az a lényeg, hogy eddig sem volt ápolói feladat az intravénás injekciózás, de ennek a tilalma sem volt leírva sehol. 2008 óta valóban nem volt ez rendesen szabályozva, és előtte is csak nagyjából. Viszont mindenki tudta, hogy mi a helyzet: ahogy az nálunk lenni szokott, tudjuk, hogy nem teljesen szabályos, de hát vízzel főzünk, nem tud minden szúrásnál ott lenni az orvos, akinek éppen két helyen kellene műtenie egyszerre, gyorsan megböki a beteget a rutinos nővér, a beteg meg valószínűleg jobban is jár, mintha a kezdő orvos tette volna ugyanezt.  Most ez a rendelet is világossá tette, hogy a szabályok betartása meghaladja a mai magyar egészségügy lehetőségeit: nincs akkora orvosi kapacitás, amekkorára a betartásához szükség volna.

Ahogy a több mint tíz éve meghatározott minimumfeltételeket sem tudják betartani a kórházak (akkor meg minek van minimumfeltétel?), úgy ezt a követelményt sem. Nincs belekalkulálva a rendszerbe. Aztán ha jön a hiba, mert nincs elég orvos, meg a nővérnek nem lett volna szabad szúrni, akkor mindenki vessen magára, legfőképpen a beteg.

Persze az sem megoldás, hogy akkor is csinálja a nővér, ha a rendelet ezt nem engedi, de hát mi legyen, ha tényleg nincs ott az orvos – ez életszerű kérdés.

Egészségügyünk körülbelül annyira emlékeztet arra, amit elvárnánk tőle, mint a citrom a narancsra. Sovány vigasz, hogy legalább a mienk. Ideje volna kicserélni a gyümölcs nevét a portéka felett, hiszen mindannyian tudjuk, hogy ennyiből nem futja teljes körű, mindenkinek térítésmentesen járó ellátásra, ami ebből következően nem is létezik.


Cimkék: kórház, ápolás, kapacitás
11 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. Márianémi 2010-05-04 11:09:07
Azegészségügyben is ugyan az a helyzet mint bárhol. Mindig azt a lovat ütik melyik annélkül is huz. Ez vonatkoozik az ápoló személlyzetre és az orvosokra is. Majd meglátjuk, ogy mit hoz a jövő, igaz én magam nem várok csodát mert csodák csak a mesékben vannak.Szomoru, hoy igy kel látni azt, hogy az egészségügyet igazán senki a felsőrégiókban nem veszi komolyan. Nem a 300Ft-os vagy annál több vizit dij hozza meg a javulást a jobb beteg ellátást. Én már nem vagyok tulfiatal, de annak idején nem igy gondoltam, hogy ilyen egészségügyünk lesz. Azért vigasztaljuk magunkat azzal, hogy még vannak jóorvosaink akik nem csak orvosok hanem a beteggel szemben emberek is. Nekem szerencsém van csupa olyan orvossal hozott össze a sors akik mint emberek is melletem éllnak.Pedig nem tudok lepengetni sok ezret mivel nincs miből. Kivánok mindenkinek jó egészséget ás hosszu boldog évet.
5. Zsuzsa 2010-03-04 16:05:58
Az a helyzet, hogy aki annak idején 3.6oFt-os kenyeret evett,annak a fizetése egyetemi végzettséggel is csak 3ooo ft volt. Kíváncsi lennék, hogy majd aki most meg tudja fizetni a 2o.ooo vagy még nagyobb összegű járulékot, és felnevel 1-2 gyereket
,egyetemi végzettséget adva a kezébe,annak megfelelő lesz-e az egészségügyi ellátás, mondjuk 15-2o év múlva?Attól mert régen 3.6o FT-os kenyeret ettünk, nem bújhatunk időnap előtt a föld alá, és nem élhetünk örökös szégyenben, lehajtott fejjel kellen talán járnunk?
4. "báró" 2010-03-02 08:29:24
Ledolgoztam 43 évet,Felneveltem 2 gyereket,taníttattam őket, most már diplomások,saját kezemmel építettem a házamat.Nyaralni a veteményes kertbe jártam. Nehogy már én legyek a potyautas.
3. "báró" 2010-03-02 08:15:48
A 3,60-as kenyér idején a fizetésem volt vagy 800 ft.Ebből kellett volna a mai kenyérárat fizetni?
2. Son 2010-02-25 13:04:25
Angyalfi teljesen igazad van! Nekem is ez a véleményem a mai magyarországi helyzetről. Bár ne kéne ezt mondanom!:(
1. angyalfi 2010-02-23 19:00:26
Ez a helyzet...
Szép elvek meg magasztos szöveg van, fedezet nincs.
Leginkább azért mert túl sok a potyautas. Aki semmit, vagy jelképes összeget tesz be, de ugyanugy jár neki az akár százezrekbe, milliókba kerülő kezelés.
Sokan inaktívak: aktív korukban a 3.60-as kenyérrel (meg a dotált termékekkel, meg a kapun belüli munkanélküliséggel etc.) ették fel a saját jövőjüket, most ezzel (is) a mienket.
Mások képességük és/vagy szándékuk hiánya miatt nem dolgoznak.
A két csoport együttvéve lefedi a választásra jogosultak több, mint 50%-t.
S a simlisekről - akik szintén nem kevesen vannak - még nem is szóltunk...
Ez az, amiért én nem látok esélyt a változásra.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Ha már egyszer be kell tartani a szabályokat, nem árt, ha megértjük őket. Néha ez elég nehéz. A másik, amiből gyakran nem értünk semmit, a gyógyítás, pedig ott aztán tényleg nem mindegy. Ebben szeretnék segíteni, vagyis főként egészségügyi jogok, kötelességek, lehetőségek bemutatásában betegeknek, orvosoknak és a többieknek.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Jogom van hozzá

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés