FN Blog / Jogom van hozzá / Bréking: mégsem kell orvos az intravénás injek...
Nyomtatás Betűméret
Bréking: mégsem kell orvos az intravénás injekcióhoz 2010-02-24 09:17:29
Reggeli hír szerint módosul az ápolók tevékenységét szabályozó rendelet: az orvos írásbeli utasítására az ápoló is szúrhat, miután az elmúlt napokban nagy aggodalmat keltett a héten hatályba lépő korlátozás (az előző bejegyzéshez kapcsolódó fejlemény).

Kifejezetten szakmai típusú rendeletről van szó, hiszen az, hogy mit tehet egy ápoló és mit nem, a képzettségével, gyakorlatával összefüggő kérdés, önmagában a munkaerőhiánytól nem alakul ki további kompetenciája - legalábbis úgy gondoltuk, aztán mégis. 

Két eset lehetséges: vagy feleslegesen korlátozta volna az eredeti jogszabály az ápolók munkáját - ez megkérdőjelezné a több hónapig tartó előkészítés értelmét.  Vagy tényleg jogos az, hogy csak orvos adhasson például intravénás injekciót, ebben az esetben viszont azt szeretném, ha valamennyiünk biztonsága érdekében az előírások ezt megkövetelnék a kórházaktól. Mint ahogy azt is, hogy a gipszet a kórházban kell levenni, nem az autószerelőnél.

A realitás persze az, hogy az egészségügy évtizedes kényszerpályáján mozogva fel kell adnunk jogos minőségi igényeinkből, így ideig-óráig még fenntartható az ellátás jelenlegi szintje.

 


Cimkék: kórház, ápolás, biztonság
5 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. nővér 2010-03-08 20:51:11
Nem a munkaerő hiányból adódóan kötnek infúziót a nővérek és adnak injekciót, hanem azért, meg megtanulták az iskolában és vizsgáztak belőle!Amit az orvos NEM tett meg, mert nem is tanul ilyet.Nem biztos, hogy nagyobb biztonságban lenne a kedves vénája, ha orvos csinálná ezeket a dolgokat, mivel mindig is a nővérek végezték.A beadás egy technikai dolog, megtanulható, a kérdés az, hogy MIT és HOGYAN adok be, azt pedig mindig is az orvos mondja meg, sosem nővér dönti el mit kapjon a beteg!Vihar egy lavor vízben.Másrészt megnézném, mikor kapná meg az infúzióját, pl. műtét előtt vagy után, hiszen a sebészeten az orvos reggel bemegy műteni és csak délután kerül elő.
Megvárja,kedves hozzászóló?

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Ha már egyszer be kell tartani a szabályokat, nem árt, ha megértjük őket. Néha ez elég nehéz. A másik, amiből gyakran nem értünk semmit, a gyógyítás, pedig ott aztán tényleg nem mindegy. Ebben szeretnék segíteni, vagyis főként egészségügyi jogok, kötelességek, lehetőségek bemutatásában betegeknek, orvosoknak és a többieknek.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Jogom van hozzá

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés