FN Blog / Jogom van hozzá / Numerus clausus rákbetegeknek
Nyomtatás Betűméret
Numerus clausus rákbetegeknek 2010-03-04 09:41:49
Egy új törvényi rendelkezés szerint a jövőben legfeljebb 50 beteg kaphat egy éven belül tb-támogatást azokra a készítményekre, amelyeket egyébként nem finanszíroz az egészségbiztosító. De mi lesz az ötvenegyedik beteggel?

A méltányossági ellátás arra való, hogy a merev szabályok tökéletlensége miatt rosszul járóknak adjon még egy esélyt, hogy vigasz-ágon mégis megkapják azt, amit egyébként nem lehetne. Ez jó szándékú dolog, elsimítja a jogszabályok egyenetlenségeit, de egyúttal a mutyizás melegágya is, mivel a méltányossági döntések sokkal ingoványosabb talajon születnek, mint a szabályok szigorú alkalmazása.

Gyógyszerek esetében főleg az új (de már engedélyezett), drága, még viszonylag kevés tapasztalatot maga mögött tudó, viszont bizonyos betegeknek az eddigi készítményeknél több túlélési esélyt, jobb életminőséget nyújtó szerek méltányossági finanszírozása fordul elő. Ezek többnyire daganatos vagy más súlyos betegségeket kezelő gyógyszerek. Jogos az igény, hogy ha egy szert több mint ötvenen kapnak, az már ne különleges méltányossági eljárásnak minősüljön, hiszen a méltányosság kivétel és nem napi rutin. Így a törvény szelleme alapján a gyakrabban alkalmazott szerek esetében úgy lehet finanszírozást kapni, ha a gyártó kéri a normál rend szerinti támogatást. Szép, kerek szabályozás, benne van az egészségbiztosító, amely joggal várja el a költségvetési keretek figyelembevételét, meg a gyógyszergyár, amelyik a készítményét rendelő orvosokkal együtt rá van szorítva a rendszerszerű működésre.

Igen ám, de Marika néniről megint megfeledkeztünk, aki ötvenegyedikként lesz beteg, évtizedekig fizette a járulékot, és most azt mondják neki, hogy ő nem kaphatja meg azt, ami másnak jár, csak azért, mert a kór őt novemberben, és nem májusban támadta meg, betelt az ötvenes keret. Akkor is, ha neki indokoltabb volna a gyógyszer támogatása, mint mondjuk a negyvennyolcadik kérelmezőnek.

Ez a rendelkezés vélhetően nem állja ki az alkotmányosság próbáját. Ugyanis lehet a szűkös források elköltését sokféle feltételhez kötni, így akár 50 alá nyomni a gyógyszerben részesíthetők számát. Viszont olyan, az egészségi állapottal, a rászorultsággal még köszönő viszonyban sem lévő szerencsefaktor, hogy éppen egy éven belül hány honfitársam kapott már az adott szerből, nem lehet feltétele a jogosultságnak.

Pénz nincs mindenre, tudjuk jól. De amíg ugyanaz a szabály van hatályban, bármikor van szükségem gyógyszerre, ugyanolyan feltételek mellett kell elbírálni az igényemet, mint más kérelmezőknek. Ráadásul ezeknek a betegeknek a nagy része fél év múlva már nem tud visszajönni, hogy beférjen az új ötvenes kvótába…   


Cimkék: OEP, gyógyszer, méltányosság
16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. mamma 2010-03-21 08:10:44
Nem kell túl bonyolítani. Minden 10 betegből 6 kap max kezelést. Csak az általános kezelésről beszélek.
5. Klári 2010-03-04 20:02:36
Sajnos, akik egy tollvonással ezeket a törvényeket, rendeleteket hozzák, azok minden zokszó nélkül - lehet a 100. is - megkapják a támogatást. Ezeket az embereket csak 1 napra kellene bezárni az Országos Onkológiai Intézetbe (ahol sajnos én is voltam 4 hónapig), hogy lássák mennyi a súlyos beteg, aki sajnos rá van szorulva a támogatásra.
4. kati 2010-03-04 14:16:45
Legyen az az51.beteg aki ezt ki találta
3. msarvaicz 2010-03-04 12:08:01
Milyen alapon uralkodik az állam életünk minden eseménye fölött, amikor minden törvény csak a kiszolgáltatottságunkat erősíti, miközben a törvények alkotói mintha önmagukat mindenek fölött állónak tekintenék. Ki az aki nekik ezt a hatalmat adta? A demokrácia megcsúfolása az 1990-es választások óta egyfolytában a szemünk láttára történik.Nem kellene valamit a parlamentben ülésező bűnözők ellen tenni?
2. Márta 2010-03-04 11:39:28
Szégyen és gyalázat, ha egy beteg kezelése a sorszámon mulna. Minden embernek joga van az élethez!
1. Angel 2010-03-04 11:33:26
Elszomorító, lesújtó és felháborító!
Aki ezt a törvényt alkotta bizonyára nem mérte fel annak, emberi, lelki vonzatait és bizonyára abból a körből való, aki akkor is megkapná a kezelést, ha a 63. beteg lenne!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Ha már egyszer be kell tartani a szabályokat, nem árt, ha megértjük őket. Néha ez elég nehéz. A másik, amiből gyakran nem értünk semmit, a gyógyítás, pedig ott aztán tényleg nem mindegy. Ebben szeretnék segíteni, vagyis főként egészségügyi jogok, kötelességek, lehetőségek bemutatásában betegeknek, orvosoknak és a többieknek.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Jogom van hozzá

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés